Ovatko sähköautot autoilun tulevaisuus?

Sähköautot tekevät tuloaan automarkkinoille kovaa vauhtia. Monet autonvalmistajat kehittävät akkuteknologiaa ja sähköisiä automalleja. Vielä kymmenen vuotta sitten sähköautoille lähinnä naureskeltiin ja niitä pidettiin huvittavina. Maailma on kuitenkin muuttunut nopeasti ja nykyisin moni olisi valmis ottamaan sähköauton alleen. Niiden korkea hinta kuitenkin rajoittaa vielä jonkin verran niiden yleistymistä. Jos aikoo tehdä vaikka remonttia ja mielessä on uusi kodin parketti, voi olla helpompi kallistua remontin puolelle, kuin laittaa ihan kaikki rahat uuteen sähköautoon.

Mitä hyötyä sähköautosta on?

Sähköautossa on monia etuja verrattuna polttomoottoreihin. Siinä missä bensiini- ja dieselkäyttöinen auto tuprauttaa ilmoille hiilidioksidipäästöjä, ei sähköautosta tule päästöjä ollenkaan. Lisäksi bensiinin ja dieselin valmistus vaatii öljyä, joka on fossiilinen polttoaine, eikä siksi ollenkaan ympäristöystävällinen. Monet kuluttajat ovat alkaneet miettiä ympäristön tilaa ja sitä, millaisen maailman jätämme jälkipolville. Tosiasia myös on, että öljy tulee loppumaan maapallolta muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana, joten senkin puolesta vaihtoehtoisia energiamuotoja tarvitaan liikkumiseen.

Sähköauton toimintaperiaate on hyvin erilainen kuin perinteisen polttomoottorisen auton. Mekaanisia osia on huomattavasti vähemmän, joten auton pitäisi osien toiminnan suhteen olla paljon luotettevampi. Sähköautossa on valtava akku, josta auto saa voimansa. Siinä ei ole mitään palamisreaktiota, joka on perinteisen polttomoottoriauton perusta. Akusta otetaan virtaa, josta se ohjataan sähkömoottorien avulla auton renkaisiin. Autossa ei siis ole perinteisistä autoista tuttuja osia, kuten vaihteistoa tai jäähdytintä.

Sähköauton lataaminen

Sähköauto ei siis käytä bensiiniä tai dieseliä voimanlähteenään. Auto käyttää pelkästään sähkövirtaa, mutta toki sitäkin pitää saada jostain. Autoa ladataan sähkötolpasta erillisellä auton mukana tulevalla kaapelilla. Lisäksi monista kaupoista tai parkkihalleista löytyy erikseen sähköauton lataamista varten tehdyt latauspisteet. Tämä onkin yksi sähköauton heikko puoli, jota ei vielä ole täysin kyetty ratkaisemaan. Latausajat ovat verrattaen pitkiä, kun miettii auton tankkaamiseen kuluvaa aikaan. Perinteisesti auton tankin saa täyteen bensiiniä tai dieseliä parin minuutin aikana, mutta sähköauton täyteen lataaminen saattaa kestää koko yön. Pikalatureilla saa puolessa tunnissa tai tunnissa riittävästi virtaa, jotta autolla voi ajaa päivän ajot, mutta siltikin se on melko pitkä aika. Latauspisteitä tulisikin suunnitella niin, että auton voi ladata samalla kun tekee jotain muuta, esimerkiksi käy tekemässä päivän kauppaostokset. Auton lataaminen kotona toimii ihan hyvin, jos auton pitää latauksessa vaikkapa yön yli. Reissuun lähdössä saattaa olla hieman haasteita, kun ensin pitää selvitellä, että missä kaikkialla autoa voi ladata. On ikävää olla reissun päällä ja huomata kesken matkan, ettei autoa saakaan lataukseen.

Monia kysymyksiä on siis vielä avoinna, vaikka sähköautot ovatkin yleistyneet jo melko paljon. Tässä on kyseessä hieman muna-kana-ongelma, sillä ihmiset eivät ole ehkä niin halukkaita hankkimaan sähköautoja, koska latauspisteitä ei ole vielä kovin paljon. Lisäksi monet toimijat eivät ole halukkaita asentamaan kalliita autojen latauspisteitä, koska ihmisillä ei ole vielä kovin paljon sähköautoja.

Tulevaisuuden näkymät

Tulevaisuus kuitenkin näyttää vahvasti sähköiseltä. Sähköautot tulevat ilman muuta yleistymään ja niiden hinta tulee laskemaan, niin että yhä useammalla on varaa hankkia sähköinen menopeli.

mh-squared-lite