Turvavyön käyttö

Turvavyö on tätä päivää

Turvavyöksi kutsutaan ajoneuvoissa olevaa varustetta, joka luetaan niin sanottuihin ajoneuvon passiivisiin turvavarusteisiin. Turvavyön tarkoitus on pitää ajoneuvon matkustaja paikoillaan suurissa kiihtyvyyksissä, joita aiheutuu esimerkiksi voimakkaissa jarrutuksissa ja törmäyksissä. Ilman vyötä oleva matkustaja voi sinkoutua törmäyksessä ulos tai auton rakenteita vasten vakavin seurauksin. Nykyaikaisessa autoilussa vyö on luonnollinen osa ajoturvallisuutta kaikkialla. Turvavyö on vanha keksintö, peräisin jo 1800-luvulta. Sarjatuotantoautoihin niitä kuitenkin alettiin asentaa vasta 1950-luvun alkuvuosina. Suomi oli alusta alkaen idean edelläkävijämaa, kun vuoden 1954 Jyväskylän suurajoista lähtien turvavyön käyttö tuli pakolliseksi ralliautoissa ja turvavyön kehitystyö lähti tosissaan liikkeelle. Vuodesta 1971 turvavyö tuli olla asetettuna jokaisen henkilöauton etuistuimille, käyttöpakko astui voimaan 1975 ja takaistuimille se laajeni vuonna 1987. Nykyään turvavyötä on käytettävä kaikentyyppisissä ajoneuvoissa, mikäli sellainen on asennettu. Autojen nopeudet ja tehot kasvavat jatkuvasti tekniikan myötä. Passiivisten turvalaitteiden tarpeellisuus on suurempi kuin koskaan aikaisemmin.

Trendly.fi on nyt avattu

Uusi verkkokauppa trendly on turvallinen ostospaikka ja laajimman valikoiman tarjoava verkkotavaratalo. Siellä on maan laajin valikoima lastenasusteita, lastentarvikkeita ja sisustustuotteita. EU on vahvasti promotoimassa lasten turvallisuutta tieliikenteessä omalla EUCHIRES-kampanjallaan. Trendly haluaa olla mukana EU:n kanssa edistämässä lasten turvallista autolla liikkumista. EU määrää muun muassa, että alle 135 cm pitkän lapsen tulee autossa käyttää hyväksyttyä turvaistuinta. Turvakaukalo on lapsen ihka ensimmäinen turvaistuin. Sitä käytetään yleensä vähän yli vuoden ajan tai 13 kilogramman painoon saakka. Trendlyn istuinmalleihin on valittava sekä vyö- että isofix-kiinnitys. Verkkokaupasta on saatavilla kehitystyön viimeiset saavutukset lasten turvaistuinrintamalla. Turvaistuimet ovat tarkoitettuja 9 kuukauden ikäisistä lapsista 4 vuoden ikäisten lasten autossa matkustamiseen ja ne on kiinnitetty tiukasti autoon auton omilla turvavöillä tai erityisellä isofix-kiinnikkeillä. Suomessa myytävien turvaistuimien pitää olla e-hyväksymismerkittyjä. Vyöistuimet ovat vanhemmille lapsille tarkoitettuja, turvallisia ja mukavia, auton kolmipistevyöhön kiinnitettäviä istuimia. Isofix-järjestemää käyttävien istuinten kiinnitys on huipputukeva. Trendlyssä myytävissä malleissa on myös erinomaiset sivutörmäyssuojat. Trendlyn kaikki tarjolla olevat turvavälineet täyttävät kansainväliset turvavaatimukset. Valikoimassa on myös paljon eri värejä ja trendikkäitä kuoseja, jotka sopivat vaativampaankin makuun sekä kaikkiin automerkkeihin. Autokivitila.fi kertoo autoilun historiasta ja trendeistä ja huomioi turvallisuusnäkökohdat ja toimii yhteistyössä Trendly.fi -verkkokaupan kanssa.

Turvavyö pelastaa enemmän henkiä kuin mikään muu auton varuste

Ilman vyötä olet turvaton

Selkeä johtopäätös tilastojen valossa on, että turvavyö voi pelastaa hengen. Kiistaton tosiasia on, että turvavyö kaikkein yksinkertaisin ja edullisin tapa välttää vakava loukkaantuminen tai kuolema onnettomuustilanteissa. Turvavyön käytön laiminlyönti on nykyään tosiksi suurin päätekijä liikennekuolemissa. Tärkein tekijä on ylinopeus, mutta suuri vauhti yhdistettynä turvavyön puuttumiseen johtaa usein traagiseen lopputulokseen. EU on myös mukana turvavyön käytön edistämisessä. EU-normiston mukaan vuodesta 2006 turvavyön käyttö on ollut pakollista kaikissa jäsenmaissa. EU:n tekemän vuoden 2008 tutkimuksen mukaan turvavyön käyttöä lisäävillä toimenpiteillä voidaan säästää jopa 7300 henkeä vuosittain. Lasten turvallisuutta edistämään on säädetty määräys, että alle 3-vuotiaan lapsen tulee aina kuorma- tai henkilöautossa käyttää turvaistuinta. Lisäksi selkä menosuuntaan asetettavat istuimet on turvattomina kielletty EU:ssa ja ETA:ssa, mikäli turvatyyny on käytössä. Jokainen autossa oleva täysi-ikäinen vastaa itse turvavyön käytöstään, joten kuljettaja ei nykyään enää ole vastuussa. Alaikäisten matkustajien suhteen kuljettajan on huolehdittava turvavöistä. Turvatyynyjen ei ole havaittu korvaavan turvavyötä turvalaitteena, joten vyötä on käytettävä huolimatta turvatyynyn tai tyynyjen olemassaolosta. Tilastojen mukaan liikennekuolemissa on tapahtunut selkeää laskua tällä vuosituhannella. Yli 400 kuoleman vuosimäärä on laskenut alle kahteensataan. Pohjoismaissa ovat EU:n pienimmät liikennekuolleisuuslukemat. Alkoholin käyttö on osasyynä 31 % kuolemaan johtaneista onnettomuuksista.

mh-squared-lite