Urheiluautot

Perinteinen urheiluauto on 2-, tai 4-ovinen, ja 2 -paikkainen ajoneuvo. Urheiluauto suunnitellaan aina ajotuntumaltaan mukavaksi, ja erittäin suorituskykyiseksi. Ulkoiselta olemukseltaan auton tulee olla tyylikäs katseenvangitsija, ja tehoiltaan luonnollisesti hyvin nopea.

Urheiluautoja voidaan myös tuunata, jolloin niistä tulee sekä omissa että katsojien silmissä todellisia herkkupaloja. Yksi varma ja näkyvä keino tuunaukseen on aurinkosuojakalvojen asentaminen ikkunoihin, jolloin menopelistä tulee todella näyttävä ja tyylikäs.

Kannattaa muistaa, että korkealuokkainen ja valmiiksi leikattu aurinkosuojakalvo on neljällä eri tummuusasteella saatava EVOFILM® -kalvo, joka on leikattu täydellisen sopivaksi auton mallin ja merkin mukaan.

Urheiluautot voivat olla nykyään sekä etu- että takavetoisia, tai jopa nelivetoisia. Perinteisiä urheiluautoja edustaa muun muassa saksalainen Porshe. Tunnettuja urheiluautojen valmistajia ovat lisäksi muun muassa brittiläinen Aston Martin ja italialainen Ferrari.

  • On olemassa urheiluautoja, joissa moottorin sijainti on aina edessä, jolloin autoa kutsutaan takavetoisiksi. Kyseisiä merkkejä ja malleja edustavat muun muassa Mazda MX-5, Chevrolet Corvette ja Dodge Viper.
  • Autot, joissa moottori sijaitsee aivan taka-akselin ja matkustajien välisessä tilassa kutsutaan takavetoisiksi. Kyseisiä autonmerkkejä- ja malleja edustavat keskimoottoriset Lotus Evora, Toyota MR-2, Porsche Boxster ja Ferrari F430.
  • Nelivetoiset urheiluautot ovat olleet rallissa suosittuja lähimenneisyydessä 1980 -luvulla. Suosittuja nelivetoisia urheiluautoja ovat nykyään muun muassa Porsche 911 Turbo, Lamborghini Gallardo ja Audi R8.
  • Yksi varhaisimpia urheiluautoja oli saksalainen Rennzweier, jonka huippunopeus oli 80 km/h. Mercedes 60hp urheiluauto oli myös todella suosittu heti sen valmistusvuosina 1903–1904.

Modernit urheiluautot

Toisen maailmansodan jälkeen alkoivat kevytrunkoiset, modernit urheluautot näkyä Yhdysvalloissa kaikkialla katukuvassa. Britanniassa monet autonvalmistajat kiinnostuivat myös urheiluautojen tuotannosta ja tulosta alkoi syntyä kiihtyvään tahtiin.

Vuodet 1946 ja 1952 toivat kansainvälisille automarkkinoille monia uutuuksia. Tuolta ajalta tuttuja urheiluautoja ovat esimerkiksi Muntz Jet. MG-TD, Jaguar XK-120 ja MG-TC . Jaguar XK-120 esiteltiin jo vuonna 1948, jolloin sen vahvuutena oli muita markkinoilla olevia autoja huomattavasti suurempi nopeus. Kyseisessä automerkissä oleva kuusisylinterinen moottori loihti ajoneuvosta todella nopean, eli yli 200 km/h.

Autonvalmistaja Toyota toi markkinoille Toyota Sports 800 -urheiluauton vuonna 1965. Kyseinen ajoneuvo oli rakennettu Toyota Publica -merkkisen henkilöauton pohjalta. Sport -versiossa moottori oli ilmajäähdytteinen ja kaksisylinterinen. Tehoja menopelissä riitti 49 hv.

Superautot ja roadsterit valtaavat markkinat

Katseenkestävä ja urheilullinen Jaguar E-Type valmistui vuonna 1961. Auton huippunopeus oli peräti 241 km/h. Vuonna 1962 BMC eli British Motor Corporation esitteli ajoneuvosta kaksipaikkaisen MGB-version. Suosittu avokattoinen roadster -malli oli yhtiön tuotannossa

pitkään eli vuoteen 1980 asti.

Italialainen Alfa Romeo toi markkinoille todella häikäisevän upean Alfa Romeo Spiderin1960 -luvun alkuvuosina. Kyseisen automallin valmistus tapahtui vuosien 1966–1993 välillä. Italia jyräsi ralliautojen tuotannossa ja upeita malleja tuli lähes samanaikaisesti kahdelta eri valmistajalta.

Autonvalmistaja Lamborghini toi markkinoille vuonna 1966 huikean Miuran, joka esiteltiin ensimmäinenä kaksipaikkaisena keskimoottorilla varustettuna superautona.

Urheiluautot nykyään

Kuluttajalla on nykyään todella varaa valita auton hankinnasta puhuttaessa. Uudet urheiluautot valmistetaan aina ilmastonmuutosta silmällä pitäen, mahdollisimman vähäpäästöisinä. Autot ovat joko ladattavia hybridautoja tai tehokkaita täyssähköisiä ajoneuvoja.

Kuuluisa amerikkalainen autonvalmistaja General Motors kertoo tuovansa näyttävät ja isokokoiset Hummer-autot entistä houkuttelevimpina markkinoille vuonna 2021.

Ei unohdeta kuitenkaan Ford Mustang -urheiluautoa, joka on sarjassaan suoranainen klassikko. Huikeassa Ford Mustang GT ajoneuvossa on paitsi upea, yksilöllinen ulkonäkö, myös täydellinen V8-moottori, joka jyrisee 450 hevosvoiman avulla 7000r/minuutissa.

mh-squared-lite