Miten auto tuli Suomeen?

 

Milloin autot saavuttivat syrjäisen kotimaamme ja ketkä olivat maamme ensimmäisten autoilijoiden joukossa? Kerromme tästä aiheesta lisää tällä sivulla.

Rikkaat venäläiset autoilivat Suomessa jo 1800-luvun lopulla

Yleisesti ollaan sitä mieltä, että maamme ensimmäisten autoilijoiden joukossa olivat rikkaat venäläiset, jotka ajelivat Suomessa automobiileillaan jo 1800-luvun loppupuolella. Tuolloin Suomi oli vielä suuriruhtinaskunta. Ensimmäisen kerran autoilu mainitaan suomalaisessa lehdistössä vuonna 1899.

Milloin Suomeen tuotiin ensimmäinen auto?

Ei ole aivan varmaa, milloin Suomeen tuotiin ensimmäinen auto. Ei myöskään tiedetä varmuudella millainen ensimmäinen maahamme tuotu auto oli. Se kuitenkin tiedetään, että automainoksia alettiin julkaista sanomalehdissä 1899. Kamariherrana toimineen Hjalmar Linderin omistamaa Mercedes Simplexiä on kuitenkin pidetty pitkään kotimaamme ensimmäisenä automobiilina. Myöhemmin on kuitenkin tultu siihen tulokseen, että liikemies Victor Forseliuksen omistama Benz Velo Comfortable -merkkinen auto oli ensimmäinen auto Suomessa. Kyseinen auto kuljetettiin Suomeen hyörylaivalla Lyypekistä ja tullattiin Turusssa. Suomeen se saapui 2.5.1900. Autoliikennettä nähtiin Tampereella ensimmäisen kerran vuonna 1902. Kuorma-autoa on käytetty Suomessa ensimmäisen kerran luultavasti jo 1903 ja linja-autoa vuonna 1905.

Helsinkiläistä Sergei Nikolajeff jr:ää pidetään maamme ensimmäisenä varsinaisena autokauppiaana. Hän ylläpiti liikkeessään myös autokorjaamoa. Ensimmäinen varsinainen autokauppa avattiin Suomessa 1905. Sergei Nikolajeff jr:n vanavedessä myös J. Aaltonen avasi autokorjaamon vuonna 1905. Tämä tapahtui Turussa.

mh-squared-lite